onsdag 2 november 2011

Valfrihet är gott - för den som väljer fettsnålt

Valfrihet är ett honörsord för Huddinges borgliga majoritet. Men när föräldrar till barn på kommunens förskolor och skolor – med stöd av forskare och läkare – vill välja annan kost för sina barn då tar det stopp. Det är Livsmedelsverkets riktlinjer som alla ska rätta sig efter – trots att dessa riktlinjer är starkt ifrågasatta av många forskare.

Livsmedelsverket menar att livsmedel med hög andel mättat fett är ohälsosamma för såväl barn som vuxna. Mjölk som är fetare än lättmjölk och smörbaserade bordsmargarin som Bregott går bort. Föräldrar på förskolor i Huddinge som inte velat att barn ska äta Becel, ett bordsmargarin med kemiskt omarbetat fett, och till och med erbjudit sig att skicka med barnen Bregott har fått nej. Trots att de visat på åtskilliga vetenskapliga studier som tyder på att kostråden är helt felaktiga och bl.a. riskerar leda till en ökning av hjärt-kärlsjukdomar till följd av överintag av fleromättade omega 6-fettsyror från fröoljor.

Hård kritik har också riktats mot hur Livsmedelsverket handskas med de vetenskapliga studier som myndigheten stödjer sina kostråd på. En grupp läkare och forskare med docent Uffe Ravnskov i spetsen gör en genomgång av de 72 studier man lutar sig mot och avfärdar 70 av dem som irrelevanta.

Jag tar inte ställning till vad som är rätt och fel vad gäller kostval. Men när den vetenskapliga diskussionen är så oerhört infekterad tycker jag inte det vore för mycket begärt att kommunen erbjuder smörbaserade bordsmargarin och mellanmjölk eller standardmjölk som alternativ. Den hårdnackade inställning man har nu anser jag är respektlös mot pålästa föräldrar med tydliga uppfattningar om vilken kost de vill att deras barn ska få. Därför har jag skrivit en motion till kommunfullmäktige om detta och tänker kämpa för att den ska bifallas!

14 kommentarer:

Christer Enkvist, läkare. sa...

Det är ganska fantastiskt att när föräldrar vill att deras barn skall få den naturliga föda som alla människor är designade för med riktigt fett, smör och röd mjölk blir det alltid bråk och diskussioner. När däremot exempelvis veganer, vegetarianer och de som tillhör islam vill ha sin speciella mat har man aldrig hört att någon kostchef eller kommunbyråkrat sätter sig på tvären.

Christer Enkvist
Läkare

Björn Hammarskjöld sa...

Det är fantastiskt att Livsmedelsverket i sina riktlinjer till personalen i skolan skriver: "Föräldrarna bestämmer vad barnet ska äta."

Det fungerar perfekt för barn till veganer och religiösa.

Så det är bara att be förskolan och skolan att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. "Föräldrarna bestämmer vad barnet ska äta."

Om inte det hjälper så kan man som förälder hävda att min religion kräver att mitt barn ska den naturliga föda som alla människor är designade för med riktigt fett, smör och röd (eller till och med brun) mjölk.

Detta eftersom de som kräver denna naturliga mat anses tillhöra en religion.

Björn Hammarskjöld
Barnläkare
Biokemist

Olof Olsson sa...

Tack för kommentarer!

Ja, det är märkligt att föräldrars val inte kan respekteras, oavsett vad bakgrunden till dessa val är.

Ni hör ju uppenbarligen till dem som inte alls tror på Livsmedelsverkets kostråd. Vad tror ni det finns för skäl till att Livsmedelsverket ändå håller fast vid dessa råd?

Björn Hammarskjöld sa...

Okunskap borde man inte kunna skylla på men den verkar vara massiv inom myndigheten, prestige samt en väl utbyggd lobbyverksamhet från
livsmedelsindustrin och andra stora ekonomiska aktörer bidrar givetvis.
Sedan tillkommer naturligtvis vanligt hederligt (?) jäv med (vänskaps)korruption. De som sitter i Livsmedelsverkets expertgrupper och beslutar kostråden sitter sedan i SBU och godkänner sedan sina egna kostråd de utfärdat i annan myndighets namn utan att uppge detta jäv i sina jävsdeklarationer.
3 av Livsmedelsverkets experter satt i SBUs grupp Mat för diabetes, inget uppgivet jäv.
7 av dem som satt i SBUs grupp Mat för diabetes sitter nu i Socialstyrelsens grupp Mat för diabetes utan att de tog upp SBU i sina jävsdeklarationer.
Det finns mycket mer kopplingar bland experterna som inte syns om man inte letar aktivt.

Björn Hammarskjöld
Barnläkare
Biokemist

Anonym sa...

Livsmedelsverket är en oseriös prestigeborg som i sin hänsynslös-het torde vara svår att överträffa.
Så råder de t.ex. diabetiker (sockersjuka) att äta den mat som gör dem sjuka.
De har verket nu gjort i över trettio år och diabetikerna går därför mot en säker förtida död (kallas av läkare för "Naturalförlopptet"

Verket saknar ryggrad. Det borde för länge sedan ha sagt: "Förlåt oss, vi har haft fel. Mycket tyder på att den urgamla behandlingen faktiskt fungerar" (dvs ät minimalt med kolhydrater så sjunker blodsockret).
Gör om livsmedelsverket till ett livsmedelssäkerhetsverk och lägg kostfrågorna i ett nytt verk under Socialstyrelsen och med ny personal. Den gamla har diskvalificerat sig totalt.

Mats Wiman
LCHF:are och f.d. diabetiker

Olof Olsson sa...

Tack för inspel! Hoppas någon som står på Livsmedelsverkets sida också vill ge sig in i diskussionen.

bengeten sa...

Bengt Ingerstam
KONSUMENTAKTIONEN för SKOLMATEN – 650 miljoner ska man satsa under tre år på att stärka skolhälsovård och elevvård. Bl a på Fortbildning för personal som på olika nivåer ansvarar för skolmaten (kökspersonal, kostchefer och upphandlingsansvariga) samt En informationskampanj om vad näringsriktig skolmat är. Bengt Ingerstam säger: Bra att det nu händer något, men frågan om förbudsfasonerna med mjölken och matfettet måste först lösas. Hoppas vår namninsamling på 10.000 namn nu kommer till pass. Läs utförlig pressinfo från FP här som också länkat till vår blogg om bristen av förnuft i skolmaten:
Läs utförligt pressinfo här som länkat till vår blogg om bristen på förnuft i skolmaten:
http://www.folkpartiet.se/Var-politik/Nyhetsarkiv/650-miljoner-ska-starka-skolhalsovard-och-elevvard/

bengeten sa...

Bengt Ingerstam
KONSUMENTAKTIONEN för SKOLMATEN - var finns förnuftet, när det inte kostar mer och inga argument finns för margariner i st för naturliga fetter, SMÖRj SMÖRgåsen med SMÖR! Våra beslutsfattare måste värna om våra skattepengar och barnens hälsa och lyssna på både FÖRÄLDRARNA OCH BARNEN. Läs flera blogginblägg på http://bengtingerstam.wordpress.com/2011/11/01/var-finns-det-sunda-fornuftet/

Olof Olsson sa...

Hej Bengt! Intressant med satsningarna på skolmat. Även om de är små är de ett tecken på att skolmaten kommit upp på dagordningen. För inte så länge sedan betraktades det snarast som en fråga som "bortskämda ungar" intresserade sig för. Tyvärr har Huddinges folkpartister än så länge hårdnackat hävdat att det är Livsmedelsverkets linje som alla ska rätta sig efter. Men det är ju inte ett särskilt liberalt förhållningssätt, så de kanske ändrar sig.

PerH sa...

Om Huddingeperspektiv upplever denna fettfråga oerhört infekterad så rekommenderar jag läsning av boken "Fusket bakom folkhälsans skapade myter" av Docent Ralf Sundberg
Här ges perspektiv på hur myterna kring naturligt animaliskt fett och kolesterol demoniseras och ges mytiska farlighets-proportioner.
Boken ger en förklaring till vilka villkor rådde i samhället och i politiken när “sanningarna” formulerades. Dessa sanningar som Livsmedelsverket i dag lägger som en våt filt över kommuner.
Det har blivit så illa att även lunchrestauranger serverar margarin och kallar det smör och vidhåller detta om man ställer frågan.

Typ2

Erik och Iva Edlund sa...

Apropå Forskningsfusket! av Ralf Sundberg har jag recenserat den på länken http://tiny.cc/zryqn

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg

Anonym sa...

Man ska inte heller glömma som miljöpartist att margarin är gjort på palmolja. Och att Unilever, som tillverkar, Becel har det fina målet att den olja de använder ska vara hållbart tillverkad 2015. Fram tills dess får vi nog bara acceptera att äta regnskog på burk. Eller välja bort det för ekologiskt Bregott.

Cecilia sa...

Intressant att debatten om maten i skolan/förskolan finns lite varstans.
Titta gärna på bloggen www.naturligmatiskolan.se och Facebook
http://www.facebook.com/Naturligmatiskolan
Där finns många som delar er uppfattning och debatten går frisk där. Tillsammans gör vi skillnad.
Cecilia / Initiativtagare till Naturlig Mat i Skolan

Olof Olsson sa...

Härligt att det finns ett så stort engagemang i den här frågan! Ligg gärna på kommunledningen i Huddinge eller där du bor. När föräldrar och andra reagerar tror jag att man kan vara beredda att lyssna. Det kan ju knappast finnas några ideologiska skäl för borgliga politiker att låta myndigheter peka med hela handen.