söndag 20 november 2011

Så krattar vi manegen för SD

Hjälp. Jag börjar förstå människor som vänder sig till Sverigedemokraterna. Naturligtvis har jag inte ändrat min inställning till deras rasistiska politik. Den är inte bara människofientlig, den bygger dessutom på helt felaktiga antaganden om samhället. Det är min grundmurade övertygelse att vi alla skulle vinna på att öppna upp gränserna mer istället för att bygga vidare på fästning Europa (som nu för övrigt gjort att invandringen till EU minskar, medan den ökar i fattiga länder.)

När jag säger att jag förstår dem som vänder sig till SD syftar jag på den frustration över konsekvenserna av ett nedmonterat samhälle som jag tror är grunden till en del av rasisternas framgångar.

När rapport efter rapport kommer från äldrevården om liggsår och kissblöjor utan att oppositionen kan kanalisera den upprördhet som väller fram vid varje köksbord och i varje fikarum så förstår jag dem som söker sig till dem som säger sig ha svar. Självklart är det sverigedemokratiska standardsvaret om minskad invandring helt bak- och fram. (Det räcker med att titta runt lite på vilken vårdinrättning som helst för att konstatera att det naturligtvis skulle vara än värre om det inte fanns invandrade svenskar som tog de vårdbiträdesjobb till skitlöner som lockar få infödda svenskar). Men det är i alla fall ett svar i ett läge när såväl sossar som miljöpartister står svarslösa. Socialdemokratin kan vi väl bortse från i sammanhanget. Förhoppningsvis återuppstår den en dag och kan svara för sig. Men i det tomrum som den lämnat efter sig måste Miljöpartiet bli en tydlig opposition i det iskalla samhälle där egoism och vinstmaximering ersatt gemenskap och solidaritet. En nödvändig början är då att tydligt erkänna att den inställning vi (även jag) haft till privata alternativ varit naiv och att fortsättningsvis tydligt säga nej till vinstintressen i välfärden. Att kräva meddelarfrihet för anställda i privata välfärdsverksamheter (ett krav som till och med Carema själva ställer sig bakom) är inte ens i närheten av tillräckligt när vårdföretag gjort vanvård till en affärsidé.

Lika frustrerande är det att se oppositionen sitta på läktaren när finanskrisen löper amok och sveper med sig människor i hundratusental. Det är helt ofattbart att se hur företrädare för den marknadsfundamentalism, tillväxtsmani och Europacentralism som skapat problemen inte kastas ut med huvudet före utan tvärtom än så länge plockar poäng på krisen. Jag är övertygad om att verkligheten är på väg att komma ikapp Anders Borg och hans likar. Men vilka krafter är det då som står beredda att ta vid? Är det en konstruktiv opposition med en vision om ett hållbart och solidariskt samhälle eller en brunhöger som ställer människor mot människor?

Om vi inte förmår att ställa regeringen mot väggen ens när äldres kiss blir föremål för ekonomiska kalkyler och när döende människor inte hålls sällskap utan placeras framför tv:n, som en följd av den förda politiken då blir jag inte bara rädd för att bli gammal. Då blir jag också livrädd för vilka krafter vi krattar manegen för.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte öppna gränser som är problemet. Det är den begränsade ekonomin. Om invandrarna försörjer sig själva - vilket t ex asiaterna gör - är det inga problem.

Men Sverige har inte råd att samtidigt ha god sjuk- och åldringsvård och bidragsförsörja ett ökandeantal MENA.invandrare.

Därför offras våra gamla.

Stellan Rasist

Jakob sa...

Istället för att ta emot flyktingar som betalat stora summor till människosmugglare kan man väl chartra ett par plan för att hämta hem en del av dessa 44 miljoner människor som befinner sig på flykt? För vi i Sverige är ju så rika så att vi kan ta emot ett par miljoner flyktingar kanske 10 miljoner genom att flyga hit dom så dom slipper människosmugglarna? Annars tycker jag du är främlingsfientlig och rasist.

Som du ser handlar allt om siffror och realitet, istället för att ta emot så många i Sverige kan vi väl lägga de pengarna på bygga byar/läger/brunnar och få fram mediciner, myggnät osv. Varför lägga 2000kr om dagen på en ensamkommande flyktingungdom istället för att mätta 500 spädbarnsmunnar om dagen i Afrika? Därför tycker jag du är rasistisk som inte vill hjälpa fler med samma pengar! Skäms!

Men sure öppna gränserna helt för de 44 miljoner som är på flykt OCH mer som vill ha ett bättre liv här så kommer du få se att vi snart har det lika illa här också. En sista sak är att du borde fan ta och åka ner som hjälparbetare annars tycker jag faktiskt du är rasist..dör barn varje dag medan du köper ditt lördagsgodis. Du ser att du kan vara en rasist/främlingsfientlig beroende på hur man ser på det..

Olof Olsson sa...

Är rädd att fler anammar den förvrängda världsbild som ni ger uttryck för om vi inte får en oppositon som förmår ge röst åt en befogad vrede över orättvisor och missförhållanden. Hur verklighetsfrånvänt det än är att se invandring som problemet med vår ekonomi.

Skånedemokraten sa...

Med take på Mp:s extremistiska migrationspolitik så är det ytterst förvånande att inte Mp lagt en motion i Riksdagen om att Sverige bör öppna luftbroar till alla oroshärdar i världen. Exempelvis så kan Sverige börja med att öppna luftbror till Somalia och Kongo-Kinshasa. Dagens invandring medför en nettokostnad på mellan 40-60 miljarder på årsbasis räknat men vi är ett rikt land och har nog råd att avsätta några 100 miljarder årligen för att hjälpa all världens flyktingar...

Olof Olsson sa...

Det är egentligen bisart att prata om pengar när det handlar om huruvida Sverige ska leva upp till åtaganden om att ge människor skydd från förföljelse eller ej. Men den som vill ägna sig åt att räkna kan ju fundera över vad det skulle kosta Sverige iform av utebliven arbetskraft och ett allmänt stagnerande samhälle om sverigedemokrater och andra fick som de ville och förvandlade Sverige till något sorts Skansen.

Du talar om luftbroar. Tillåt mig le. Verkligheten är ju att EU under lång tid gjort det omöjligt för de flesta med asylskäl att nå Europa, vilket gjort att invandringen minskat kraftigt. Att prata om massinvandring som främlingsfientliga brukar göra blir ganska absurdt om man jämför med antalet invandrare i exempelvis Pakistan eller Egypten. Härmed är diskussionen för min del avslutad.

Ringborgs blogg sa...

Formellt sett finns tre stöd partier till alliansregeringen idag: SD, S och MP. Det är när de tillsammans med V som partierna kan rucka på regeringen.

Vad gäller att kratta manegen så gjorde rödgrönt det när de framställde sig som gemensamt regeringsalternativ.Tacksamt kunde SD lätt fylla luckan och då det blå blocket blev större än rödgrönt UTAN att SD:s röster behövde räknas så beredde man vägen. MP bör nyttja sin position att i centrala frågor göra upp eller blockera alliansen.Tyvärr är det rödgröna alternativet lite tamt just nu tack eller på grund av att S har svårt att avslöja sin framtidastrategi efter det egna fiaskot i valet 2010.

Skånedemokraten sa...

Menar du att Eu skulle förhindra Sverige från att öppna luftbroar till världens oroshärdar? Sverige har en massinvandring i förhållande till vår befolkning, särskilt tydligt blir det när man tittar på Eurostats flyktingstatistik. Sverige är det land i Eu som tar emot flest flyktingar i förhållande till befolkning. Noterar att Mp ofta anklagar Sd för att göra skillnad på folk och folk. Noterar även att Mp aldrig öppet kritiserat Merkel, Sarkozy och Cameron fast de har samma syn på den misslyckade mångkulturalismen som Åkesson. Mp gör helt sonika skillnad på folk och folk beroende på vems mun en åsikt kommer från, brukar kallas för rasism min vän.

Att Sverige skulle stanna utan invandring är enbart trams. Vi har en hög arbetslöshet och jag förstår inte varför arbetslösa "svenskar" skulle kunna köra buss eller städa. Det där med att vi behöver invandrare av demografiska skäl nu när 40-talisterna går i pension förstår jag inte heller. 70 procent av 40-talisterna är nu pensionärer och Sverige har en historiskt hög arbetslöshet, särskilt bland unga och invandrare. Är du rädd att Sverige ska bli ett u-land som Finland eller Japan vilka har en ytterst marginell invandring. Du ställer dig även frågan vad utebliven invandring skulle kosta? Inget, tvärt om skulle Sveriges skattebetalare tjäna mellan 40-60 miljarder årligen.

Noterar även att Mp brukar anklaga Sd:s politik för att å ena sidan skapa arbetslöshet och å andra sidan arbetsbrist. Motsägelsefullt var ordet...

Anonym sa...

Jag är inte rasist, men jag tar gärna de där kiss och bajs jobben, som du kallar det, typ. Jag har jobbat med det innan, men har ingen formell utbildning. Vi är många som hamnar mellan stolarna och får problem med sociala myndigheter, Försäkringskassa eller andra. Det är klappjakt på fattiga idag. Så ge mig gärna alla de där oönskade jobben. Jobbar gärna 24/7. Allvar.

bloggare på icedaniel.se sa...

Att de skulle rpda brist på arbetskraft i Sverige håller jag inte med om. Och att svenskar inte vill ha de skitjobben osv. Der finns massor av arbetslösa i Sverige så arbetskraftsinvandring är inget som Sverige är i akut behov av. ofta får man höra att det behövs massor av arbetskraft när 40-talisterna går i pension. Sanningen är att många av 40-talisterna redan gått i pension utan att det gett någon större effekt på arbetslöshetssiffrorna. Säg som det är. Vi tar emor folk från andra länder för att vara schyssta och för att de vill leva ett bättre liv än vad de kan i sina hemländer. Man behöver inte göra svaret krångligare än så !

Olof Olsson sa...

Bloggare på icedaniel: Nej, egentligen borde det inte vara krångligare än så. Det handlar om vårt lands anständighet. Men det florerar en massa påståenden om att invandring är kostsamt för Sverige och det är helt enkelt inte sant.

Anonym: Jag är hemskt ledsen om mitt inlägg uppfattas som föraktfullt gentemot vissa arbeten. De enda jag föraktar är de som gör vinst genom att bedriva omsorg med låg kvalitet. Jag gissar att du syftar på formuleringen: "Det räcker med att titta runt lite på vilken vårdinrättning som helst för att konstatera att det naturligtvis skulle vara än värre om det inte fanns invandrade svenskar som tog de vårdbiträdesjobb till skitlöner som lockar få infödda svenskar"

Jag ville bara påpeka hur galet det är när sverigedemokrater ibland ger invandringen skulden för bristerna i äldrevården. Mitt inlägg är i första hand ett inlägg i MP:s interna diskussion kring vinster i välfärden. Jag menar att vinstintressen - och snålt tilldelade resurser - är problemet med vård och omsorg. Om vi inte har en oppostion som talar klarspråk om detta är jag rädd att SD kan plocka poäng hur irrelevanta deras svar än är.

Skånedemokraten sa...

Tycker att din slutkommentar är så talande för Mp och många andra partier när det kommer till migrationsfrågan. "Härmed är diskussionen för min del avslutad." Så länge ni vägrar ta diskussionen som härör migratoin ska ni inte vara så förvånande varför Sd växer.

Anonym sa...

*har inte med ämnet att göra*

http://www.svd.se/naringsliv/dyrare-bensin-med-mp_1843473.svd

jag undrar vad ni har att säga om bensinpriser, om sig de ska höjas eller sänkas. jag tycker att de ska sänkas då en höjning skulle påverka landsbygden så pass mycket att det skulle bli en större miljöfråga. urbanisering skulle tydliggöras och stadstrafiken skulle resultera i större utsläpp! Vi i Huddinge kan färdas hit och dit med en enda bussbiljett! På landsbygden är det inte så; sträckorna är betydligt längre samt inkomsterna lägre. Såg ingen ersättning för de där 70% som bor på landet i artikeln ovan! Jag är inte så insatt, men detta var ett tydligt problem med höjda bensin priser som uppstod för mig!

Olof Olsson sa...

Skånedemokraten får ursäkta men jag har lite svårt att se att det skulle vara min plikt att ägna min tid åt att bemöta påståenden av allehanda slag i mitt eget forum. Mitt inlägg är i första hand ett inlägg i en intern debatt om synen på vinstintressen i välfärden och om vilken roll MP ska ha i opposition. Jag tror knappast vi kommer kunna övertyga varandra, däremot tror jag att med en stark opposition så kommer färre söka sig till SD. Jag lägger hellre min energi på det.

Anonym: Självklart kan det vara tufft med höjda bensinpriser för de som är beroende av bil. Men allt talar för att bensinpriset kommer att stiga till följd av oljebrist - och det betydligt mer än med de 70 öre som jag vill minnas var det MP föreslog i sitt senaste budgetförslag (artikeln du länkar till är från 2008). Då tycker jag att det är en bra idé att sätta fart på omställningen till alternativa bränslen med hjälp av ekonomiska styrmedel. Annars är det just glesbygdsbor och andra människor som behöver bil som är de som kommer ikläm förr eller senare.

Skånedemokraten sa...

Olof Olsson: Jag tolkar ditt svar kort och gott som om du inte har några bra motargument. Blir en vanligare och vanligare företeelse hos Mp och andra. Ni har varit vana vid att oemotsagda kunnat anklaga Sd för att sprida lögner. När ni nu möts av skarpa argument så vill ni inte längre diskutera...

Du tror på en stark opposition, jag läser in det som en tyst opposition då du vägra diskutera frågan. Om du tror att det missgynnar Sd så är det bara för oss med samma åsikter som Merkel, Cameron, Sarkozy och Åkesson kring den misslyckade multikuturalismen att tacka och ta emot ty vi kommer bara växa oss starkare.

Anonym sa...

Ja, jag kan hålla med dig till viss del. Men det jag tänker på och ni tar för givet, är all den tid ett sådant projekt skulle ta! Det låter fint på pappret, men hur är det i verkligheten? Landborna lider redan, de lever i nöd av bilen utan något transportalternativ! URBANISERING... Jag ser detta tydligt i mina ögon samt ser jag det som ett viktigt och konkret problem! De lever redan i en svår ekonomisk situation, vill vi lämna dem till ett värre öde. Miljö, miljö, är det viktigaste vi har! jag vet. Men är detta en lösning? Finansiera forskning till alternativa bränslen från våra skattepengar låter bra, men som tidigare sagt, vad händer i den där luckan när bensin priserna höjs ytligare!

Olof Olsson sa...

Skånedemokraten: Tolka det så du om det känns bra för dig.

Anonym: Nej, lätt är det inte. Att göra de omställningar som behövs kommer överhuvudtaget inte bli lätt. Därmed inte sagt att allt kommer vara svårt och tungt, det finns också en massa möjligheter. Inte minst på landsbygden. Exempelvis kan biogasproduktion bli en guldgruva för lantbrukare. Men OK, nu kanske jag är på väg att ge mig in på ett område som andra än fritidspolitiker från Huddinge bättre kan uttala sig om...

Anonym sa...

okej! tack för dina åsikter.