fredag 4 februari 2011

Vem vill ha tillbaka Göran Persson!?

Har svårt att tro mina ögon när det nu i flera sammanhang sägs att man önskar sig Göran Persson tillbaka som partiledare i sossarna. Peter Andersson skriver om det, liksom Aftonbladet. Jag vet inte om det är socialdemokraterna själva som vill tillbaka till sin patriarkaliska struktur, eller om det är media som regisserar detta. Klart är dock att det också finns krafter som önskar sig en modernare form av ledarskap. Emil Högberg (kommunalråd för S i Huddinge) var en av flera författare till en debattartikel i DN den 25 januari (som jag tyvärr inte hittar på DN.se) där man tvärtom argumenterade för att våga bryta sig loss från tanken om en patriark som ska leda partiet. Man kan notera att Aftonbladet plockar fram fem kandidater, varav endast en är kvinna. En alternativ partiledarkandidat som överhuvudtaget inte nämns av Aftonbladet är Lena Sommestad, vilket DN har uppmärksammat.

Det är naturligtvis upp till socialdemokraterna att välja sin partiledare - men om man från ett utifrånperspektiv önskar sig en modern socialdemokratisk rörelse så är det inte en ny patriark, eller ens en matriark, man ser framför sig, utan en person som har helt andra kvaliteter i sitt ledarskap.

1 kommentar:

Anonym sa...

Aftonbladet försöker förståss föra en egen vilseledande kampanj, precis som ni gissar.
Det man kan notera, är att det råder ett stort maktvaacum utan ledarskap just nu, (ledarlös opposition) och en svag Reinfeldt. Plötsligt kom GP i rutan och man kunde jämföra dagens vaacum, med GP och komma ihåg hur det var när någon faktiskt hade visioner OCH i några enkla meningar kunde förmedla det, kanske inte så konstigt att 80% tyckte att han skulle platsat.