söndag 13 december 2009

Logisk rödgrön ledning

Den senaste tiden har den politiska debatten handlat om viktiga politiska frågor som berör människor på djupet. Det har handlat om människors behov av ekonomisk trygghet när de blir sjuka och - framför allt - om hur vi ska rädda mänskligheten från en analkande klimatkatastrof.

Att de rödgröna nu rycker åt sig en rejäl ledning enligt den senaste Sifo-mätningen känns därför logiskt. Ännu en gång visar det sig att innehållet i politiken inte är de borgligas bästa gren. De kan vinna framgångar så länge diskussionen kretsar om vem som ska samarbeta med vem, om vem som är den skickligaste statsministerkandidaten, om vem som borde avgå och vem som fått en ny kavaj. Men nu handlar det istället om människors livsvillkor och då är alliansen genast chanslös.

När jag betraktar opinionsläget med mina gröna ögon tycker jag förstås att det är särskilt logiskt att mitt eget parti är det som vinner allra störst framgångar för tillfället (även om S ökar mest i just Sifo-mätningen). I en tid när människor väntar sig ansvarsfulla och modiga politiker som tar de steg som krävs för att rädda världen från en klimatkollaps har vi en statsminister som ägnat de senaste veckorna åt att dra ner förväntningarna inför Köpenhamnsmötet istället för att ställa tuffa politiska krav. Allt för att kunna framställa sig själv som en vinnare i slutändan. Det är glädjande att konstatera att Reinfeldts klimatdefensiv tycks vinna föga respekt hos svenska folket. I förra veckans undersökning av partiernas trovärdighet i klimatfrågan var MP överlägset. Även bland borgliga väljare har de gröna klart störst trovärighet. Säkert är det en viktig förklaring till att MP nu vinner väljare från alla borgliga partier utom Kristdemokraterna, enligt SCB:s stora undersökning i veckan. En annan förklaring kan nog vara att de borgliga har övergett småföretagen - för vilka MP har en ambitiös och offensiv politik. Sammantaget innebär detta att det borde finnas goda möjligheter att göra ytterligare inbrytningar i den borgliga terrängen.

Om debatten fram till valet handlar om politikens innehåll så vinner vi, det är jag fullkomligt övertygad om. MEN. Starka krafter kommer göra allt för att styra fokus till saker som regeringsduglighet och statsministerkandidaternas skicklighet. Det finns bara en sak att göra: Gå ut på gatorna, på nätet och överallt där väljare finns. Och prata, tjata och skoja om det som verkligen betyder något, om hur vi kan värna och främja själva livet. Vi ses!

Inga kommentarer: