måndag 30 juni 2014

Ingen vinner på debatt om livet på jorden – utom MP

Kanske kan min önskan från i torsdags infrias. Jag är nämligen inte ensam om att vilja få upp miljöfrågorna överst på den den politiska agendan. Miljöfrågorna tar sig upp på fjärde plats efter skolan, jobben och vården när Ipsos frågar väljarna om vilken politisk fråga de tycker är viktigast. Men när Stefan Löfven talade igår behandlades de gröna frågorna högst pliktskyldigt.

Löfven lyfter helt riktigt fram klimatinvesteringar som ett sätt att skapa jobb. Men någon insikt om vilka genomgripande samhällsförändringar som krävs för att bygga ett hållbart samhälle lyser helt med sin frånvaro. Det behövs ett starkt grönt parti med mod att stå upp för tuffa beslut från flygskatt till skrotad Förbifart om vi ska komma någon vart.

Tyvärr är det nog att hoppas för mycket att Socialdemokraterna ska sätta de gröna frågorna på dagordningen inför valet. Det är helt och hållet upp till Miljöpartiet. I opinionsinstitutens och PR-strategernas tidevarv är det inga andra än Miljöpartiet som har något att vinna på en diskussion om framtiden för livet på jorden – bortsett från de som ska leva här om 50, 100 och 1000 år. De gröna är nämligen fullständigt överlägsna i väljarnas ögon. 60 procent tycker att MP har den bästa miljöpolitiken. Inget av de andra partierna masar sig över 10 procent. Så fort någon yttrar ord som koldioxid eller kemikalier stärks Miljöpartiet.

I övrigt höll Stefan Löfven ett vackert tal igår. Fraser som ”när du är som svagast, ska samhället vara som starkast” genererar såväl gåshud som tårar i ögonvrån. Problemet är att de inte backas upp med särskilt mycket konkret politik. S har ju än så länge mest ägnat sig åt att försöka lägga sig så nära Alliansen som möjligt - även om det nu glädjande nog är delvis andra tongångar i vänstervindens spår. 

Jag önskar mig politiker som har starka, högtflygande visioner – förankrade i handfasta politiska förslag som kan vara tydliga steg på vägen mot målet. Annars är det inga visioner, utan bara kosmetika som ska behaga oss som törstar efter politiker med idéer om förändring.

På onsdag kväll är jag på plats i Almedalen. Då hoppas jag att Åsa Romson möter en växande skara människors önskan och sätter miljöfrågorna främst. Och att politiska förslag presenteras som vittnar om tron på verklig förändring.

Inga kommentarer: