onsdag 28 december 2011

Anders Borg - nu även oppositionsledare

I väntan på att socialdemokratin ska gå igen eller rent av återuppstå tar de nya moderaterna ansvar även för oppositionsrollen. När nya siffror blottlägger kraftigt ökade klyftor kliver den Store Kim Jong Il, förlåt Anders Borg, fram med sin omsorgsfullt veckade panna och uttalar att utvecklingen bekymrar honom. Förträfflige Oppositionsledare Borg deklarar att "Vi ska ha ett land som håller ihop". Utan att låtsas om att de vidgade klyftorna är en logisk konsekvens av regeringens politik med sänkta skatter och urgröpta trygghetssystem. Att den Stora Borgs egna budgetproposition förutspått dessa effekter påpekas fräckt nog i den av DN publicerade TT-artikeln, vilket väcker frågor om tillståndet på statsorganets annars så tillförlitliga censuravdelning.

Att klyftorna ökar är förstås inget nytt. Det har de gjort i 30 år och därmed kommer ingen i svensk politik undan ansvar, inte heller mitt eget gröna parti. Men nu handlar det inte längre ”bara” om att att de rikas inkomster ökar så mycket snabbare än låginkomsttagarnas. Nu blir verkligen den fattige fattigare. Tiondelen med lägst inkomster hade 350 kronor mindre i plånboken 2010 än 2005. Och den fattiga tiondelen har namn. Den heter Lars. Och ännu oftare Maria. Den har barn som går till skolan med förberedda lögner om julklappar de aldrig fick. I det läget skulle man kunna tänka sig att Sverige skulle må bra av en argare opposition än Anders Borg.

(Fast efter att ha läst Ulrika Bys hjälteporträtt av den Store Borg är det svårt att tvivla på att denna man inte skulle kunna axla också rollen som oppostionsledare.)

6 kommentarer:

Niklas sa...

Det är ju verkligen anmärkningsvärt att man inte frågar en enda oppositionspolitiker, utan går direkt till Anders Borg, vars politik går ut just på att öka inkomstklyftorna. Att artikeln halkade ner till knappt synbar plats ganska snabbt (efter artiklar som publicerades tidigare) säger ju en del om redaktionens prioriteringar..

Det skulle dock vara intressant att få veta mer om rapporten, handlar det om absolut nominell inkomst eller handlar det om inflationsjusterad inkomst? Om det tidigare så har ju den tiondelen med lägst inomster i reella pengar förlorat ännu mer...

Olof Olsson sa...

Hm. Jag tog för givet att man justerat för inflation, men det ska man kanske inte vara säker på. Försökte förgäves hitta rapporten på SCB:s webbplats. Kommentera gärna här igen om du hittar svar.

Anonym sa...

Härligt friskt inlägg! Tack!

Första gången Borg iklädde sig rollen som oppositionsledare var när bankfolkets bonusar skulle "bannas". Han fick stå helt oemotsagd i gammelmedia och hävda att han var "upprörd".

Schlingmann & Co måste ha skrattat käkarna ur led, deras trick fungerade! Och det fungerar - igen och igen och igen!

Tricken består i att genomföra en mycket medveten politik, som missgynnar vissa grupper på ett oanständigt vis. När effekterna börjar bli synliga skickas "den folkkäre Anders med ringen i örat, han är sååå käck" fram, lägger sitt käcka huvud på sned och berättar att han är bekymrad. Sedan lägger han till att han ska titta på det där.

Vårdskandalerna är det mest flagranta exemplet. En finansminister som vinner ett val på löftet om avregleringar. Sedan blir han "upprörd" över att hans politik har gjort vårt land till riskkapitalbolagens paradis!

Att döma av de opinionsmätningar som görs så fungerar taktiken. Det är så tragiskt!

Olof Olsson sa...

Ja, huvaligen! Förr eller senare måste väl ändå verkligheten bli alltför uppenbar för att tricket ska funka? Åtminstone om oppositionen reser sig och gör sitt jobb. Jag var ung då, men vill minnas att sossarna använde sig av samma taktik när Persson var som "störst" och den borgliga oppositionen svag. Och den sagan hade ju onekligen ett slut.

Vi får göra allt vad vi kan för att förmedla motbilder!

Nemokrati sa...

De borgerliga kritiker som påstår att de har svar som ger välfärd - vad har de egentligen att säga till alla som blir arbetslösa av Borgs politik? Alla ungdomar som inte får något jobb, eller någon bostad? Alla sjuka och äldre som inte får vård, ambulanser, äldreomsorg, utan urholkade, sönderspekulerade pensioner som sänks drastiskt och allt hastigare pga börsförluster som i sin tur beror på det storhetsvansinniga neoliberalprojektet EU och euron? Nu ökar varslen, Saab lägger ner, växellådsfabriken i Göteborg säljs, handeln visar skakiga siffror etc och då tänker Borg skeppa ut 145,2 miljarder till euron via IMF. 45, 2 miljarder är redan beslutade av riksdagen - med primesossars och som jag förstår även miljöpartisters hjälp - nu väntar ytterligare 100 miljarder som skänks till eurozonens svarta hål, trots att vi inte kommer att få tillbaka pengarna, då det finns akut risk för betalningsinställelser från både Grekland, Italien och Spanien. Tyskland bidrar inte med ett öre - om inte USA ställer upp och det har USA redan uttryckligen sagt att man inte tänker göra, likaså Kina. Regeringen stiftar lag tillsammans med SD, om tvångsprivatisering av äldreomsorg, vård och skola, så att ännu mer pengar garanteras Care(M)a m fl riskkapitalbolag, som fortsätter skeppa våra skattepengar till skatteparadis "tills" regeringen stiftar lag som omöjliggör detta, det blir många miljarder som rinner ut innan det hinner hända (aldrig med M vid rodret - man biter inte det bolag som man själv sitter med i). Nu vill Borg - och de nyliberala socialdemokraterna som tänker avsätta Juholt snabbast möjligt - lagstifta om bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen så att 40-100 000 arbetslösa tvingas till socialbidrag. Det ökar barnfattigdomen om möjligt ännu lite till.
Kallar borgerligheten det här för en politik för tillväxt och välfärd? De många arbetslösa kommer att bli många fler under 2012 och klyftorna kommer att öka lavinartat samtidigt som konsumtionen kommer att sjunka vilket kommer att leda till ännu mer varsel och nedläggelser. Den EU- och euroforiska politik som Borg och Reinfeldt självsvåldigt för - i strid med folkviljan - för att utsudda svensk suveränitet, göda dansk och fransk neokolonialism som gör att Sverige förlorar kontroll över sin livsmedelsproduktion till förmån för miljöförstörande stordrift, tvinga befolkningstäta delarna av Sverige in i elprisområden som fördyrar för industri och jobb, rädda tyska banker och exportföretag - det kommer att leda till död för svensk industri och fördyra livsmedelspriser samt försämra matkvaliteten betänkligt och spä på klimatförändringarna genom längre transporter, mer kemikalier och utsläpp - handelsbalansen kantrar också nu, svensk export sjunker och värre kommer det att bli under 2012. Borg och Reinfeldt har sålt ut landet till lägstbjudande. Löntagare OCH arbetslösa, sjuka, ungdomar etc får betala priset. Ändå ökar Reinfeldts "popularitet". Vad är vi - självplågare?

Olof Olsson sa...

Ja, man kan verkligen undra om vi är självplågare. Med en opposition (eller snarare flera oppositioner) som både för fram massiv kritik som avslöjar det borgliga hyckleriet OCH formulerar tydliga alternativ så tror jag Reinfeldt skulle få rätt svettigt.

Och jag håller med om att det verkar vara en dålig ide att vara med och hålla Euron under armarna när systemfelen består.