tisdag 22 september 2009

Misslyckat Köpenhamnsmöte inte värsta scenariot

Rapporter kommer om att det ser ut att bli svårt att få till ett klimatavtal under toppmötet i Köpenhamn i december. Det är förstås illavarslande att världens ledare inte rör sig framåt i denna ödesfråga. Men som jag ser det är inte ett misslyckande i Köpenhamn det värsta som kan hända. Det värsta som kan hända är att mötet blir ett misslyckande, men beskrivs som en framgång.

Det enda resultat som verkligen skulle kunna betecknas som en framgång är rimligtvis att världens länder åtar sig att göra det som forskarna säger krävs för att inte klimatet ska skena. Att detta skulle ske är dock ungefär lika sannolikt som att Anna Anka får posten som jämställdhetsminister i en rödgrön regering. När Fredrik Reinfeldt, som driver en linje som totalt negligerar vad forskarna säger (se gärna denna utmärkta artikel från i somras), är den som för Europas talan och när Obama tycks allt mer snärjd av amerikanska industriintressen är det svårt att vara annat pessimistisk.

Mitt hopp står till att ett misslyckat Köpenhamnsmöte leder till ett illvrål från världens människor. Ett illvrål som blir omöjligt att bortse från för världsledare som vill behålla makt och anseende.

Inga kommentarer: