söndag 30 september 2012

Demokrati ingen moderat paradgren

Demokrati är inte Moderaternas bästa gren. Det är lätt att konstera efter en vecka av överkörd folkomröstning i Tyresö och hemligstämplad kaffekassa på Säpo för att undkomma granskning. Det är hög tid att syna demokratisynen hos det största regeringspartiet.

Det som utspelat sig på Tyresö är lika mycket fars som tragedi. När oppositionen drivit igenom en folkomröstning om de höjda omsorgstaxor som slagit hårt mot många medborgare drog den moderatledda alliansen igång en mycket smutsig kampanj. Så smutsig att man undrar om de inte insåg att det skulle slå tillbaka. Genom kommunens ”opartiska” information spred man helt felaktiga uppgifter. Oppostionens kampanjsida Gilla trygghet plagierades. Frågan på valsedeln formulerades så obegripligt att det var nära nog omöjligt att på egen hand begripa vad man skulle rösta på för att uttrycka sin uppfattning.

Det moderata fixandet och trixandet hjälpte inte. Möjligen skrämdes många väljare bort från valurnorna. De som röstade sa bestämt nej till de höjda taxorna. 83 procent röstade nej, 14 procent ja. Ändå körs alltså väljarna över och de nya taxorna blir kvar, med kosmetiska förändringar. Att den sparkade politiska sekreterarens blogg sedan stängs ner efter att hon fört fram stenhård kritik mot sina partikamraters syn på demokrati väcker knappt förvåning. Finns det ett Tahirtorg i Tyresö? undrar man.

När det idag framkommer att justitieminister Beatrice Ask (M) hemligstämplat Säpos alla inkomster och utgifter kommer ytterligare en påminnelse om att demokratiska principer inte sitter i den moderata ryggmärgen. Efter att DN skrivit om hur myndigheten lagt 5 miljoner på en James Bond-fest är det stopp för den som vill få insyn i verksamheten, oavsett om det gäller spanares lönekostnader eller kaffekassan.

Valrörelsen närmar sig. Det finns goda skäl att tro att den kan bli den smutsigaste någonsin. Ett grönt parti kan aldrig tumma på demokratiska principer för att plocka poänger för stunden. Inte heller kan vi låta motståndare som använder ojusta metoder komma undan med det. Med en lika vaken opposition som den i Tyresö kan folkviljan segra i slutändan.

Läs gärna tidigare inlägg om hur Moderaterna vägrar redovisa vilka de får pengar av och uppgifter om hur man levererar politiska förslag åt dem som betalar.

4 kommentarer:

anita sa...

Det är mycket som tyder på att mp är på väg att "liberaliseras". Kanske för att förenkla ett samarbete med M efter valet?

Mp är på väg att tappa sin trovärdighet som ett radikalt miljöparti. Sorgligt att rågången inte är bred och tydlig mot M. You can´t please them all . . .

Olof Olsson sa...

Visst finns det tecken på liberalisering eller utslätning som jag hellre skulle vilja kalla det. (Jag tycker det är utmärkt att MP - som det alltid har varit - är liberalt när det gäller exempelvis migration.) Samtidigt tror jag att vi är många i partiet som tvärtom vill flytta fram positionerna. När verkligheten (t.ex. i form av finanskris) ger den gröna röreslsen rätt på punkt efter punkt finns det all anledning att gå på offensiven. Den chansen hoppas jag att MP inte försitter.

Gå gärna in och diskutera utkastet till nytt partiprogram (även icke-medlemmar får delta) på https://partiprogram.mp.se/

"You can´t please them all" kanske jag lånar som rubrik till det inlägg jag ruvar på om partiprogrammet. Den insikten tycks just nu saknas i MP-toppen. Då talar jag inte i första hand om inställningen till andra partier, utan om vad jag uppfattar som avsaknad av maktanalys. Vi skapar inte ett hållbart samhälle om vi tror att alla är snälla och vill hjälpa till. Vi måste inse att vi har mäktiga, resursstarka motståndare som inte vill ställa om samhället.


anita sa...

Det är svårt med ord och deras innebörd. "Liberal" är ju från början ett ord med ett vackert och lovvärt innehåll. Att vara "moderat" betyder i grunden att vara rimlig, och så vidare. Men i politikens värld har orden märkligt nog fått en ny betydelse. Jag använde ordet liberalisering i den negativa bemärkelsen, dvs det som generellt sett handlar om en högervridning, med andra ord en marknadsanpassning. Som Birger Schlaug skrev någonstans, ett miljöpartis uppgift måste vara att UTMANA etablissemanget och Marknaden, när det inte längre gör det, är det dags för nya krafter att ta vid.

Olof Olsson sa...

Håller med! Å vad jag önskar att du och Birger var MP-medlemmar:-)