söndag 15 april 2012

Riktig jobbpolitik bygger på omställning

Sossarna stormar fram i opinionen, tycks det. Bland tjänstemän är dock Moderaterna fortfarande större. Enligt partisektreteraren Carin Jämtin (S) ska det bli ändring på det genom satsning på jobbpolitiken. Men dessvärre skramlar de S-märkta tunnorna nästan lika tomt som de moderata. Att en riktig jobbpolitik måste bygga på grön omställning har varken S eller Alliansen förstått.

Visst, det finns många sätt att skapa jobb på kort sikt. Man kan bygga nya JAS-plan eller ge rika billigare städhjälp. Men är det så vi vill använda våra gemensamma pengar? Eller vill vi göra saker som BÅDE ger oss jobb här och nu och samtidigt skapar ett samhälle som håller i längden? Väljer vi JAS-planen och städhjälpen lär det inte bli mycket över till nya järnvägar, förnybara bilbränslen och vindkraftverk. Och då lär vi sitta hemma i mörkret och rulla tummarna när oljepriset obönhörligen stiger. Om vi inte börjar en rejäl grön omställning snarast kommer vi inte klara vare sig jobb eller välfärd framöver, så enkelt är det.

En sak till. Den som följt vad jag skrivit på den här bloggen anar nog vad jag ska komma till. En jobbpolitik som tar hänsyn till vår planet och oss som bor på den måste innehålla kortare arbetstid. På 70-talet slutade de flesta Europeiska länder med arbetstidsförkortningar för alla. Sedan dess har mängden lönearbete per invånare stadigt minskat i Västeuropa. Fler har visserligen jobbat halvt ihjäl sig, men samtidigt har fler blivit arbetslösa. Det parti som verkligen vill ha en jobbpolitik – inte bara en jobbretorik – drar slutsatser av det.

Mer bloggat:

Peter Andersson (S) och Martin Moberg (S) betraktar S utveckling med blidare ögon.

Birger Schlaug med kloka tankar om MP:s partiprogramsarbete

2 kommentarer:

anita sa...

Visst är det sorgligt att i stort sett alla politiker fortsätter att veva på om evig tillväxt (i värsta fall grön sådan)! Jag undrar i mitt stilla sinne om de fortfarande på fullaste allvar tror på sitt mantra eller om de försöker betvinga verkligheten: "Om jag säger det tillräckligt många gånger, blir det nog sant."

Eller är det så att våra politiker VET att det inte fungerar att fortsätta köra det här racet, men att de är mer måna om att få behålla sina jobb än att skapa en rimligare värld?

Man behöver inte vara en fullfjädrad filosof för att inse att vi inte kan fortsätta leva som konsumistiska dårar.

Tur då att Birger Schlaug finns! Han säger självklarheter, kan jag tycka, och ändå verkar det han säger så utopiskt i vårt samhälle. Suck!

Olof Olsson sa...

Ja, Birger är klok!