söndag 8 april 2012

Ett arbetsliv som går att leva med?

Vi svenskar har den dåliga smaken att bli sjuka fastän vår regering har lärt oss att sjukdom är ett brott mot arbetslinjen. Nu ökar sjuktalen markant igen, rapporterar DN. Främst ökar den psykiska ohälsan och långtidssjukskrivningarna (då många utförsäkrade kommer tillbaka till sjukskrivningar).

Förhoppningsvis kan det få ytterligare någon att ifrågasätta hur vettigt det var att dra undan den trygghet vi kunnat känna i att den dag vi blir sjuka finns samhället där. Inte med spottloskor och misstänkliggöranden utan med ett skyddsnät.

Kan man rent av önska sig en mer djuplodande debatt om villkoren i arbetslivet? Om vad ständigt tuffare krav, ett allt mer uppdrivet tempo och en tilltagande otrygghet gör med oss. Och om hur vi skapar ett arbetsliv som går att leva med.

Min övertygelse är att vi måste dela på jobben och bygga trygghetssystem som håller. Vad tror du?

Fler som bloggar: Peter Andersson (S) Ett hjärta rött (S)

2 kommentarer:

Hans lilla gröna sa...

Hej Olof,

Jag håller helt med dig. Det mest anmärkningsvärda är ju att regeringen försämrat just för dem som behöver trygghetssystemen mest. Regeringens misslyckande beror ju på att "reformerna" bygger på ett felaktigt antagande från början. Det är ju inte av lättja folk långtidssjukskriver sig, även om det säkert kan plockas fram några enstaka fall. De senaste siffrorna över ökningen av sjukrivningarna visar ju tydligt att politiken har misslyckats. Frågan är om regeringen kommer att dra några lärdomar av detta? Tyvärr säger mig erfarenheten från tidigare att den brukar reagera på sina egna misslyckanden med att ösa på med mer av samma sak. Återstår att se alltså.

Olof Olsson sa...

Hej!

Nej, regeringen lär nog tyvärr inte dra några lärdomar. Men förhoppningsvis blir vi fler medborgare som ser konsekvenserna av de urholkade trygghetssystemen!