DN skriver om svårigheterna med att förklara årets värmerekord med klimatförändringar och global uppvärmning orsakad av människor. De har helt rätt i att man inte kan förklara sommarens enskilda värmebölja med klimatförändringar, lika lite som att man kan förklara en mild vinter med klimatförändring - eller för den delen säga att det var visst ingen fara med klimatet eftersom vi i Sverige hade en riktig vargavinter med snökaos i år. Dessa händelser handlar nämligen mer om skillnader i väder än om förändringar i klimat. Klimat är de mer långsiktiga förhållanden som till exempel gör att vi i vår del av världen kan förvänta oss somrar och vintrar. Vädret är mer kortsiktigt och en period av ovanligt varmt väder i juli kan göra att vi får värmerekord - det innebär dock inte nödvändigtvis att klimatet har förändrat sig. Det som gör de upprepade värmerekorden mer oroande, och som kunde lyfts fram tydligare i DN:s artikel är att det börjar handla om klimatmässigt relevanta tidsserier. DN skriver:
"Juni var exempelvis den 304:e månaden i rad som var varmare än snittet för 1900-talet. Senast en månad låg under snittet var i februari 1985, för över ett kvartssekel sedan."
Det finns alltså all anledning att dra öronen åt sig, inte över rekordvärmen just nu, utan över de trender som visar på att vi varje månad under de senaste 25 åren har legat över motsvarande månads medeltemperatur för hela 1900-talet. Då är det klimat vi diskuterar.
Även Eko-bloggen kommenterar DN-artikeln.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar