söndag 11 oktober 2009

Mer kaninföda!

Inför morgonkvällens kommunfullmäktige där miljöpartiets motion om en köttfri dag i veckan i skolor och förskolor kommer upp är det intressant att reflektera över de borgerligas panikslagna rädsla för något sådant. De borgerliga är rädda för att barnen/eleverna ska gå hungriga och för att tvinga barnen till att äta vegetariskt. Att tvinga barn som inte är renodlade vegetarianer att i stort sett varje dag äta kött verkar inte vara något problem...

Vad gäller rädslan för att barnen ska gå hungriga är det långt ifrån alla människor i världen som äter kött ens vid en måltid varje dag. I det landsbygdsområde i Usambarabergen i Tanzania där jag har haft förmånen att arbeta är kött ofta något man äter till fest. Proteinkälla till vardags är t ex bönor. Samtidigt arbetar man i ett lågteknologiskt jordbruk, där marken bereds med hacka och skörden bärs hem i säckar och korgar från fälten (och vidare till marknaden när det gäller avsalugrödor). Även ved och vatten till matlagning bärs långa sträckor i brant terräng. Avstånd på 5 km mellan hem och åker är ingenting ovanligt. Kvinnorna på bilden bär korgar med tomater som ska säljas på marknaden (kvinnorna har accepterat att bilden används för publicering). Nu är det inte så att människorna i detta område alltid äter sig mätta, men det har ofta mindre att göra med tillgången till kött än tillgången till mat överhuvudtaget. Att äta mindre mat än vad man behöver är inget att eftersträva, men vi är verkligen bortskämda om vi i Sverige inte är beredda att vid ett mål i veckan byta ut köttet mot vegetariska proteiner. Därför är det lite olyckligt att förvaltningen vidhåller att detta redan är genomfört när de vegetariska målen oftast består av antingen pannkakor eller soppa, mat som inte mättar sådär väldigt bra - och som inte visar på möjligheterna med att laga vegetarisk mat som är både aptitlig och mättande.


Ambitionen finns där, men det gäller att få genomslag också, och där hade en uttalad målsättning kunnat vara ett gott stöd för ett målinriktat arbete mot mer varierad vegetarisk mat i skolor och förskolor. Om inte de borgerliga i morgon tar sitt förnuft till fånga och visar att de på allvar vill minska klimatutsläppen och bidra till en bättre fördelning av världens resurser!

Inga kommentarer: