Vi vet att köttproduktionen globalt sett är den enskilt största klimatboven – med större utsläpp än bilismen. Vi vet att det i längden är omöjligt att föda en växande befolkning om vi fortsätter äta kött på samma nivå som idag. Vi vet att vårt köttfrossande gör oss sjuka i ändtarmscancer och hjärt-kärlsjukdomar. Mot den bakgrunden är det inte svårt att förstå att det är svettigt att försvara den rådande ordningen med hederliga argument. Istället koncentrerar sig köttlobbyn på att
1) lägga ut dimridåer om att en
köttskatt skulle få folk att välja bort svenskt ”klimatvänligt”
kött till förmån för billigare importerat kött
2) framställa det som att det är
meningslöst att vidta åtgärder i lilla Sverige eftersom vi är ett
så litet land.
Vad gäller svenskt kontra importerat
kött: Snälla. Kan vi inte en gång för alla slå hål på myten om
det ”goda” svenska köttet? Att överhuvud taget prata om
”svenskt” kött är högst tveksamt. Svenska köttdjur lever inte
på gräs i öppna landskap. Svenska djur föds upp på soja från
Sydamerika – ofta från skövlad regnskogsmark. Transporterna av
själva köttet står för en mycket liten del av de utsläpp köttet
ger upphov till varför det är marginell skillnad i klimatpåverkan
på svenskslaktat kött (20 kg CO2 per kilo nötkött) och kött
från övriga EU (20,5 kilo CO2 per kilo nötkött). Däremot ger
Braslianskt nötkött upphov till högre utsläpp (28 kg C02/kg),
främst på grund av att brasilianska kossor lever längre och går
runt och pruttar metangas under längre tid.*
Vad gäller Sveriges litenhet: Det
beror sannerligen på hur man ser det. Räknat per person äter vi
näst mest i världen av det mest klimatskadliga nötköttet och
fjärde mest av kött överhuvudtaget. En konsumtion som vi vet är
ohållbar på alla tänkbara sätt. Ska vi då inte göra något åt
det eftersom det också finns många andra som lever på ett sätt
som hotar mänsklighetens existens? Och vem är det egentligen som
ska göra något? Vilka utsläpp är inte små och lokala? Varför
ska en kinesisk provins fatta beslut som minskar utsläppen när det
finns så många andra kinesiska provinser? Eller ska vi helt förlita
oss på de förhandlingar på FN-nivå som konsekvent har misslyckats
år efter år trots allt mer alarmerande rapporter från forskarna.
Dimridåerna och de osakliga argumenten
finns där. Men kunskapen bland människor ökar. Därmed borde det
finnas förutsättningar för modiga politiker att ta strid för en
hållbar matpolitik. Visst är det gott med djur, jag njuter själv
av att äta dem ibland. Men bismaken som köttets lustar för med sig
till blir uppenbar för allt fler.
*Naturvårdsverkets rapport om köttets klimatpåverkan.
Flute-tankar föredrar slopade
köttsubventioner före köttskatt. Då EU subventionerar
köttproduktionen med 30 miljarder vore det utmärkt. Men tyvärr lär
det nog inte hända just nu.
Jens Holm (V) är en modig politiker
9 kommentarer:
Inrikta politiken på viktigare frågor.
Vad är det som du anser är viktigare än den globala uppvärmning som hotar förutsättningarna för liv på vår planet?
Det anser jag vara naturliga variationer bakom.
Viktigare? Ja, att 10.000 tals barn varje dag dör världen runt
av svält, törst och sjukdom.
http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/ettvarmaregronland.5.18c36d7913c5b4504781f2.html
Glömde ta med denna.
Det kan man förstås tro. Men att basera politik på vad en ytterst liten minoritet av forskarsamhället tror vore i mina ögon inte särskilt ansvarsfullt.
Tyvärr så är ju just svält, till följd av torka och översvämningar, en av de svåraste konsekvenserna av global uppvärmning.
Här kan vi tala helig ko! :-)
Heja Olof, jag är med dig! När argumenten inte bär blir diskussionen skev. "Viktigare frågor" - svårt att hitta något som är mer angeläget än detta. Själv har jag inte ätit vare sig gris, ko, får eller andra levande däggdjur på många år nu, inte flygfän heller, för den delen, och jag mår prima! Numera har jag svårt att förstå att jag en gång i tiden tuggade i mig likdelar. Frivilligt!
Helig ko, var ordet! Förstår att det kan kännas väldigt främmande att äta likdelar när du inte gjort det på länge. Själv äter jag kött någon gång ibland när jag blir bjuden på det och tycker då att det smakar betydligt bättre än när jag åt kött dagligdags. Så minskad köttkonsumtion kan också ge mer njutbar köttkonsumtion! Tänker att det är viktigt att påpeka att en köttskatt inte handlar om att alla bums ska bli vegetarianer utan att få ner konsumtionen på en mer rimlig nivå.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/manniskans-inverkan-mindre-an-man-trott_7861856.svd
”Människans inverkan på miljön mindre än man trott”
Det är utmärkt om den rapport som SvD refererar till kan bekräftas av andra forskare framöver. Då finns det hopp om att vända utvecklingen. Men som SvD skriver kommer det fortfarande krävas mycket omfattande åtgärder.
Skicka en kommentar