fredag 18 juni 2010

Centern + kärnkraft = sant

Gårdagens kärnkraftsbeslut måste ju kommenteras på något sätt, samtidigt känns ämnet efter maratondebatten i riksdagen och dess föregående diskussioner på gränsen till uttömt. Vad kan man säga som gör någon skillnad? Möjligen tycker DN.se samma sak eftersom "nyheten" om att stödet för monarkin sjunker* ligger högre upp på sidan än riksdagens med knapp marginal röstade ja till nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Även rapporteringen andas en viss trötthet, med temat "Energibolagen jublar, miljöorganisationerna är besvikna" - vad annat var att vänta? Också SvD skriver. Friederike Gerlach har bloggat om säkerhetsaspekterna och har man missat det kan man lyssna på Maria Wetterstrands anförande i efterhand. I sammanhanget går det ju heller inte att komma undan Tage Danielssons monolog Om sannolikhet.

Jag tror ändå att jag nöjer mig med att konstatera att jag helt enkelt inte begriper mig på centern. Det parti som en gång för länge, länge sedan gjorde mig lite, lite intresserad av politik - inte minst för att jag uppfattat att Thorbjörn Fälldin hade får, och en person som är fårägare var i mitt barnasinne en trovärdig och sympatisk person. Det parti som nu fullständigt har sålt ut de hjärtefrågor som jag har sympatiserat med och lämnar kvar ett tomt skal av svikna ideal. (Thorbjörn Fälldin och Lennart Daléus har för övrigt ifrågasatt centerns ställningstagande för kärnkraft i en artikel i Aftonbladet) Tage Danielsson riktade sig visserligen mot sossarna, men frågorna i hans sång skulle i dag likaväl kunna ställas till centern:
Var blev ni av, ljuva drömmar,
om en rimligare jord?
Ett nytt sätt att leva,
var det bara tomma ord?

Jag har bloggat på temat om centerns förvandling tidigare, t ex här och här. Andra som har bloggat om centerns ändrade ståndpunkt är Daniel Helldén (MP) och Peter Andersson (S) och i gårdagens Aftonbladet hade MP:s språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand en debattartikel på temat.

För den som vill höra Monica Zetterlund sjunga Tage Danielssons rader, så finns den på youtube. Det gör även Hasse och Tages "Inte mod" som skulle kunna tillägnas centerpartisterna Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren som gick emot partiets nya ståndpunkt och i DN förklarar varför.


*Jag ser snabbt i DN:s ingress om det svaga stödet för monarkin att detta anses vara "Trots ett år av massiv medierapportering inför bröllopet" Det är lite roligt. Jag har hört ett antal personer som tidigare har tyckt att det är bra med monarki som just på grund av den fullständigt oproportionerliga mediebevakningen, festivaler och annat ändrat inställning under den senaste tiden. Det kan nog kallas övermättnad. Man får hoppas att motsvarande inte drabbar valet i september, för med den uppsjö av opinionsmätningar som regnar över oss kan nog riskerna vara likartade.

2 kommentarer:

sophia sa...

Ja, Marias anförande är mycket, mycket bra!

Jag tror tyvärr detta är symptomatiskt för vårt samhälle; ytliga nyheter som går fort att svälja (likt McDonalds-mat) är att föredra framför nyheter som man måste sätta sig in i, tvinga hjärnan att arbeta kring... Vilket absolut inte betyder att jag tycker det svenska folket är dumma, tvärtom. Jag har hopp! :o)

bloggare på icedaniel.se sa...

Centern gjorde idag slut på sitt förtroendekapital som grönt parti och det var nog lika bra !