fredag 30 maj 2014

Miljöpartiet öppnar Sverige

Miljöpartiet är garanten för att Sverige inte blir ett Danmark. Det vill säga ett land där det rasistiska partiet sätter agendan och flyttar de andra partierna i invandringsfientlig riktning. Ingenting gör mig mer oreserverat mallig över att vara miljöpartist än den gröna migrationspolitiken. Idag fick mitt hjärta en ännu grönare nyans när språkrören inledde kongressen med att tillsammans med den migrationspolitiske talespersonen Maria Ferm presentera en rad tydliga förslag för ett öppnare Sverige.

Visst. Sverigedemokraterna har flyttat debatten. Den som någonsin läst ett kommentarsfält på internet kan konstatera att det för många människor blivit OK att sprida antifeministisk, homo- och transofob och rasistisk dynga. Men i Sveriges riksdag är det stopp. Där har Miljöpartiet under mandatperioden sett till att Sverige tagit små, men viktiga steg i riktning mot en humanare migrationspolitik. Fler familjer har kunnat återförenas tack vare schysstare regler för anhöriginvandring. Sjuka barn har fått stanna i Sverige. Gömda och papperslösa har fått vård och skolgång.

Nu går Miljöpartiet till val på nya skarpa krav för en mänskligare migrationspolitik. Även vuxna ska omfattas av formuleringen ”särskilt ömmande omständigheter” så att exempelvis svårt sjuka kan få stanna i Sverige. Tvåårsregeln som tvingar våldsutsatta kvinnor att välja mellan att stanna hos en partner som misshandlar eller att lämna landet ska avskaffas. HBTQ-personers rätt till asyl ska stärkas. Med mera.

Miljöpartiet har en dubbel uppgift. Att få debatten att präglas av medmänsklighet istället för misstänksamhet och att steg för steg göra svensk migrationspolitik till något att vara stolt över. Sverigevänner, nu öppnar vi fler dörrar till vårt land. 

Läs också artikeln på SvD Brännpunkt där en rad miljöpartister också kräver att alla barn som föds i Sverige ska ges rätt till svenskt medborgarskap.

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Miljöpartiets politik är vacker, men hur skall vi ha råd ? Mer pengar åt alla är än fin tanke, men hur skall det gå ihop o praktiken ?

Olof Olsson sa...

Hej! Först och främst är Sverige ett rikt land som har råd med solidaritet. Därmed inte sagt att alla i Sverige har det bra. Det finns stora ekonomiska orättvisor som vi måste komma tillrätta med. Det är därför vi säger att de med högst inkomster får räkna med att bidra med mer i skatt om vi får bestämma, för att finansiera t.ex. nödvändiga satsningar på skolan.

Invandring innebär att människor kommer hit och bidrar med arbete och skatt. Ofta tar det några år av språkundervisning och så vidare, men sällan de minst 12 år av skolgång som gäller för infödda svenskar. Jag drar mig egentligen starkt för att prata om att invandring är lönsamt. Det är inte mitt motiv för öppnare gränser. Men det känns viktigt att bemöta dem som pratar om invandring enbart som en kostnad.

Sedan är det förstås viktigt ur ett ekonomiskt, men framför allt mänskligt, perspektiv att förbättra mottagandet av människor. Inte minst behöver språkundervisningen förbättras.