lördag 7 november 2009

Utnyttja din ställning, Wetterstrand!

Allt fler faller pladask för Maria Wetterstrands skarpsinne och glasklara kommunikation. I DN/Synovates förtroendemätning får hon endast spö av den statsminsiter som just nu badar i massmedial beundran för sina resor i den stora världen utan att störas med kritiska frågor.

Wetterstrand når ut allt bredare och inger, till skillnad från Mona Sahlin, respekt djupt in i borgliga led. Jag vill till och med minnas att jag läst långa hyllningar till henne på borgliga ledarsidor (även om jag just nu inte hittar någon länk och därför undrar om jag drömt). (Fast vid närmare eftertanke tror jag inte att jag drömt utan att borgligheten insett hur hopplöst det är att försöka besegra Wetterstrand genom strid och att de istället försöker krama ihjäl henne och låtsas som om de är överens med henne.)

Min stora önskan är nu att Maria Wetterstrand uttnyttjar sin ställning som svensk politiks enda självlysande stjärna för att vässa miljöpartiet, inte minst på klimatområdet. Vi behöver inte längre vara så rädda för att väljarna ska fly, så fort vi antyder att omställningen till ett hållbart samhälle kräver förändringar i våra liv. Aldrig förr har så många varit beredda att lyssna på vad ett språkrör har att säga, aldrig förr har vårt parti haft ett så starkt stöd i opinionen och aldrig förr har medvetenheten om miljöfrågor varit så stor i samhället.

Då kan vi med gott självförtroende tala klarspråk. Då kan vi med tydlig stämma tala om att vår konsumtion måste minska. Då behöver vi inte hymla om att vi behöver dra ner på vårt köttätande.

Detta innebär inte att vi ska leverera vare sig moralistiska pekpinnar eller nattsvarta domedagsprofetior. Tvärtom. Budskapet är mycket positivt: I ett hållbart samhälle kommer vi att må bättre och ha det trevligare! Vi kommer inte att ha lika många nyinköpta plagg i garderoben och lika mycket splirrans hemelektronik i vardagsrummet, men vi kommer ha mer tid för både oss själva och varandra. Vi kommer inte ha frysen lika välfylld med kött, men vår hälsa kan bli bättre och det kött vi äter kommer smaka bättre.

Att ta tillfälle i akt att vässa den egna politiken är att ta konsekvensen av partiets linje som säger att politiken ska utformas utifrån kunskap. Klimatforskarna har under den senaste tiden presenterat allt mer alarmerande rapporter om tillståndet för planeten. Om inte den gröna rörelsen lyssnar lär inte någon annan göra det heller.

Inga kommentarer: