onsdag 30 november 2011

MP-väljare föredrar en krukväxt före alliansen

”MP-sympatistörer tror på alliansen”. Den slutsatsen drar DN:s rubriksättare av den undersökning som bland annat gör gällande att det är fler MP-väljare som tror att alliansen är bäst på att sköta Sveriges ekonomi än som tror att en socialdemokratiskt ledd regering skulle vara bäst på området.

Goddag, yxskaft. För det första kan ingen påstå något annat än att alliansen så här långt varit duktiga på att hålla i pengarna. Att regeringen sätter Sveriges framtid på spel genom att vägra göra framtidsinvesteringar i sånt som bostäder, förnybar energi och hållbara transporter är en annan sak.

För det andra har jag svårt att se värdet av att överhuvud taget ställa frågor om regeringsalternativ i det läge som nu råder i svensk politik. Jag tror att det för de allra flesta är uppenbart att HÄR och NU skulle en socialdemokratisk regering vara helt otänkbar. Att ändå en majoritet av MP-väljarna, enligt samma undersökning, föredrar en S-ledd regering före alliansen tycker jag snarare är ett bevis på hur stort missnöjet är med regeringen hos de gröna väljarna. Det hela påminner starkt om när den amerikanska dokumentärfilmaren Michael Moore lät en krukväxt ställa upp i ett val. I något distrikt lyckades krukväxten besegra de mänskliga kandidaterna.

Jag har fantasi nog att föreställa mig att socialdemokraterna ska återuppstå. I så fall är det mest naturligt för de gröna att söka samarbete med dem. I annat fall kan vi stå helt fria. Att samarbeta med en framtidsfientlig alliansregering som får däng av krukväxter i opinionsundersökningar framstår inte som ett seriöst alternativ.

7 kommentarer:

Hanna Skogsmark sa...

Det är otäckt hur media spelar alliansen i händerna. Man börjar ju ifrågasätta hur "fria" våra medier är...

Liksom du undrar man ju varför i hela friden de skulle göra den här just mätningen nu? Senaste mätningen gjordes i augusti 2008. Att välja att genomföra undersökningen nu i dessa tider, med Socialdemokraternas kris, så framstår det ju inte som något annat än propaganda.

Pierre Ringborg sa...

Man kan göra som jag gjorde inför valet 1994 samarbetade INTENSIVT ihop med alliansen och efter valdagen snabbt byta sida.Kommunrådet (C) satte kaffet i vrångstrupen när han redan på måndagen fick läsa att S-V-MP gjort upp. Om MP VILL vinna valet 2014 ska de satsa på den taktiken.Men de VILL ju inte./P

ps/ sen fick jag silkesnöret av MP inför valet 1998och försatte sig själva i ökenvandring som delvis varar än men det är lite bättre idag

Olof Olsson sa...

Intressant notering, Hanna (att förra undersökningen är från 2008). Ganska talande.

Ojdå, Pierre. Jag tror jag föredrar öppna kort...

Pierre Ringborg sa...

Vad det handlar om är MAKT.Att genomföra politik och inte sitta i gnällbältet och titta på.Du kommer att hamna i Vänsterpartiet tids nog och frågan är om du inte passar in där bättre än hos "opålitliga" MP.I Halland samarbetar MP sen tjugo år tillbaka med alliansen i regionen.Hur hade DU passat in där?Nej inte alls!

pyttiminpanna sa...

Jag läser med intresse om er diskussion om var man hör hemma när man är radikal OCH tycker att miljöfrågorna är allra viktigast. Jag tycker ofta att MP slirar i den frågan. Ett tag i höstas såg det ut som om MP kurtiserade med alliansen, men jag vet inte om det bara var i massmedia.
Hur ser det ut i praktiken? Vet man vilket "block" MP:s väljare skulle rösta på om MP inte fanns?

Olof Olsson sa...

Pyttiminpanna: Ja, det vet man! En stor majoritet (enligt t.ex. SVT:s valu) skulle rösta på S eller V. Jag var också bekymrad i höstas över flirtandet med alliansen. Det kan verka lovvärt att vilja "bryta blockpolitiken", men man måste ju titta på hur det politiska landskapet ser ut. Som jag ser det för regeringen en anti-grön politik som inte ger några förutsättningar för ett brett samarbete. Jag tror och hoppas att det också är vad partiet håller på att landa i, men i ett brett parti som MP finns det självklart olika uppfattningar. (Och normalt sett vill vi inte skicka iväg varandra till andra partier när vi ger uttryck för dem...)

pyttiminpanna sa...

Tack, det känns betryggande! :-)

MP behövs om vi ska få bort alliansen efter 2014!