tisdag 15 maj 2012

Arbetslös oavsett etnicitet

Reinfeldt svarar på beskrivningen om massarbetslösheten som brer ut sig i Sverige:
”- Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat.”

Ett uttalande som bör ifrågasättas, och avslöjar en hel del om politiska agendan när det kommer från en statsminister. Och som Reinfeldt fastslår att det är skillnad på villkoren för etnisk svenska och ej, är väl ändå ytterligare ett misslyckande för förd politik snarare än ett försvar? 

Det är uppenbart att det har blivit ett tuffare arbetsklimat. För alla. Både att få jobb och för de som har jobb upplever nog samtliga att det blivit hårdare tider. Oavsett om man är etnisk svensk eller ej.

Jag är en av dem i arbetslöshetsstatistiken. Av olika skäl är jag sedan februari arbetssökande. Detta trots hög utbildning, ”etnisk svensk”, mitt i livet.

Låt mig bekräfta att arbetslöshet är ett utanförskap. Ett utanförskap som tär på självkänslan. Sakta men säkert får en att ifrågasätta ens kompetens och förmåga. Sakta men säkert placerar en själv i ett läge där jag antingen känner att jag måste hävda mig för att inte ses ner på eller helt enkelt acceptera att jag ses på som en börda för samhället. En av dem som inte bidrar, utan tär på statskassan. Att vara arbetslös är att ställas vid sidan av. Stå tålmodigt och invänta på att någon ska finna just min ansökan den som sticker ut mest i högen på i runda slängar 150 st andras lika slipade CV:n, putsade in i minsta detalj för att jobbet ska bli deras. Att tålmodigt invänta att få starta mitt liv och slippa oron över att mina utbildningar ska bli bortkastade eftersom ”mitt CV har luckor” som Vd:n på min förra arbetsplats faktiskt uttryckte det om den mammaledighet jag tryckt in mellan föregående anställning och senaste utbildningen.  Att få känna mig kapabel som individ i ett modernt samhälle. Bidra till samhället i stort.

Att i ett sådant läge höra höjd pensionsålder, sänkta lägstalöner, halverad restaurangmoms som föreslagna åtgärder på rådande läge är högst provocerande. På vilket sätt blir det lättare att få ett jobb? På vilket sätt förbättras arbetsmarknaden? Det tillsammans med borttaget samhällsskyddsnät i form av arbetslöshetsersättning leder till en livssituation där vardagen i stort sätt blir olidlig med ständig oro, rädsla och sorg och ett bemötande bland samhällsmedborgarna som om att man minsann förtjänar det. ”Skaffa dig ett jobb!”

Att regeringen inte bara kan stå för att deras politik (eller högerpolitiken i stort i hela Europa) faktiskt lett åt helt fel håll.  Moderaternas arbetslinje verkar inte alls för att alla ska få jobb, utan bara för att straffa de arbetslösa ytterligare när de redan straffas nog av att bara vara utanför arbetsmarknaden.

I ett fisljummet land där alla trängs för att föra sin politik i mittenfåran, rädda för att stå för sina ideologier så får man se på tendenserna för att avgöra partiernas valda riktning. Och med Moderaternas ställningstagande i arbetspolitiken är det tydligt att det är ren fascism, där man gör skillnad på folk och folk, privilegierar vissa och stöter ut andra. Där klyftorna inte bara ska vidgas utan även vallgraven mellan klyftorna ska säkerställa att folk vet sin ställning. Där lägstalöner ska sänkas och högstalöner höjas.

Vi har inte tid att vänta till nästa val för att vända landet på rätt köl. Men med en regering som stoppar huvudet i sanden och inte står för vad de skapar omöjliggörs förändring. Sverige har kört ner i högerdiket, men han bakom ratten tänker inte ens försöka komma upp på vägen igen. Han har satt på sig skygglapparna och plöjer på. Skapar ett Sverige få av oss känner igen eller ens vill kännas vid.

5 kommentarer:

Helena sa...

Bra skrivet Hanna S! Håll ditt huvud högt, fundera på det arbete du verkligen vill ha! A-kassa är en försäkring, som du har betalat för själv och du behöver nu tillfälligt låta försäkringen trygga din ekonomi. Jag önskar lycka till i letandet: snart kommer det att nappa! Du är inte utanför, du skriver bra in i hjärtat. Det måste ju betyda att du är inne;)

Olof Olsson sa...

Väl rutet! Det är så mycket som är galet i Reinfeldts uttalande att jag inte vet vart man ska börja. Då är det skönt när andra hittar orden!

Hanna S sa...

Tack för ert stöd. Förhoppningsvis får jag ett jobb snart, men erfarenheten bär jag med mig livet ut och därmed fått en vidgad förståelse. Kanske en erfarenhet regeringen behöver även de för att få förståelse?

Olof Olsson sa...

Den 14 september 2014 kan vi hjälpa Reinfeldt att skaffa sig den erfarenheten.

Hanna S sa...

En kommentar värd att få med:
http://maxgustafson.se/2012/05/etniska-svenskar-mitt-i-naringslivet/